Cum să conduci pe timp de ploaie în siguranță

Iată cum puteți reduce șansele de a fi implicat într-un accident rutier grav, pe timp de ploaie sau ninsoare.


1. Verifica dacă anvelopele au adâncimea de rulare de cel putin 4 mm. Un film util despre cum poți să verifici adâncimea bună a unei anvelope auto cu ajutorul unei monezi de 5 bani:


2. Presiunea în anvelope este extrem de asemenea importantă. Trebuie să verifici presiunea o dată pe lună, folosind un indicator al anvelopelor.


3. Verifică ștergătoarele de parbriz pentru a te asigura că funcționează perfect. Dacă au nevoie de înlocuire o face și singur.


4. Verifică farurile, stopurile, lămpile de frână și semnalele de semnalizare pentru a te asigura că toate funcționează corect. Când conduci aprinde și farurile pentru a crește vizibilitatea față alte mașini din trafic.


5. Încetinește. Condusul prea rapid pe ploaie este deosebit de periculos. Ține cont că pe autostrăzi limita de viteză scade de la 130km/oră la 80km/ora, adică cu aproape 40%.


6. Mărește distanța față de mașina din față. Dacă menții o distanță suficient de mare pe suprafața de rulare uscată, dublează acestă distanță pe timp de ploaie.


Nokian Tyres - Sfaturi simple pentru soferii prudenți

7. Tehnologia mașinii te ajută sau nu. Unele tehnologii disponibile pe autoturisme performante nu sunt recomandate pentru utilizare în condiții meteorologice nefavorabile, iar altele pot ajuta.

Nu activați sistemul de control al vitezei de croazieră, de sistemul de control al vitezei de croazieră sau de sisteme de avertizare înainte de coliziune în timpul ploii. Vremea umedă și receptorii externi pot afecta senzorii sistemelor și poate reduce fiabilitatea sau reacția sistemelor automate.

Chiar și controlul croazieră adaptiv, care este o versiune avansată a sistemului de control al vitezei de croazieră și care menține o viteză setată și o distanță sigură, nu este recomandat a fi utilizat în timpul vremii ploioase.


Iată de ce: Când conduceți fără control de croazieră și vedeți un pericol, ridicați piciorul de pe pedala de gaz în timp ce vă pregătiți să frânați. Pe măsură ce ieșiți de pe gaz, botul mașinii începe să se lase puțin, transferând o greutate în față. Aceasta oferă mai multă tracțiune și aderență pe anvelopele din față. Dar dacă aveți controlul vitezei de croazieră, viteza dvs. rămâne constantă după ce ați ridicat gazul. Atunci pierdeți acest transfer de greutate rapidă și, implicit aderență mai bună pe asfalt.


În schimb, funcția de control al tracțiunii este adaptată pentru zilele ploioase. Împiedică roțile să alunece pe trotuarul umed și ajută șoferul să mențină controlul atunci când se oprește sau accelerează în ploaie.

Sistemele de frânare antiblocare (ABS) au rolul de a preveni pierderea controlului de direcție în timpul frânării puternice, în special pe drumurile umede și alunecoase. ABS este o componentă a controlului electronic al stabilității (ESC), care a fost cerută pentru autoturismele noi începând cu anul modelului 2012. Controlul electronic al stabilității, care vă ajută să vă stabilizați vehiculul atunci când acesta începe să se oprească din calea dorită, poate fi eficientă și pe vreme ploioasă.


Per total, cu toate acestea, ca și alte caracteristici ale tehnologiei ale unui autoturism, acestea ar trebui privite ca un ajutor de rezervă, și nu să ne bazăm pe ele. Cel mai bun sfat pentru o zi ploioasă, atunci când vine vorba de tehnologiile avansate ale vehiculelor este "să pretindem că nu există".Accidente cu urmări grave la nivel european


32% din accidentele rutiere mortale din Romania se petrec pe o suprafață umedă. Romania ocupa în 2015 primul loc la accidente grave la nivel european.


Riscul de accident crește exponențial pe ploaie

Pe măsură ce aderența suprafeței de rulare scade, crește riscul de accident, situația fiind cea mai rea pe carosabil ud, în special pe asfalt. Un fenomen care apare și sporește riscul de accidente este acvaplanarea. Acvaplanarea se produce din cauza vitezei prea mari pe un carosabil umed, când pneurile pierd contactul cu drumul, planând pe o peliculă de apă. La o viteză rezonabilă pneul reuşeşte să evacueze pelicula de apă, sub efectul forței centrifuge, dar la viteze mai mari apa este evacuată doar parțial, astfel încât apare o peliculă de apă între roată şi suprafața de rulare, iar aderența scade, iar autoturismul intră în derapaj.


Atenție la viteză | Păstrează distanța | Află ce te ajută |


Poate părea surprinzător, dar este adevărat: conducerea într-o zi ploioasă este mai periculoasă decât conducerea pe un zăpadă. În primele momente când ploaia începe să cadă, probabilitatea unui accident este mai mare decât în timpul condițiilor de iarnă, cum ar fi zăpada, lapoviță sau gheața, potrivit datelor furnizate de Administrația Națională de Siguranță a Traficului pe Sosea din USA (NHTSA)


Debbie Hersman, president and CEO of the National Safety Council

"Mulți șoferi au bunul simț să rămână acasă în timpul unei furtuni de zăpadă , spune Debbie Hersman, președinte și CEO al Consiliului Național pentru Siguranță"

In Statele Unite, după o medie a 10 ani de statistici, cercetătorii NHTSA au descoperit că 46% din accidentele rutiere grave au avut loc în timpul precipitațiilor, și doar 17% pe timp de furtună puternică. Aceste statistici sunt explicate parțial, desigur, de faptul că mulți șoferi au bunul simț să rămână acasă în timpul unei furtuni cu ploaie sau zăpadă, spune Debbie. Dar statisticile reflectă, de asemenea, un adevăr sobru, șoferii adesea nu respectă ploaia și nu își ajustează obiceiurile de conducere în condiții periculoase.Folosește o singură data NanoWet Protect® și te asigurăm că o să-ți pară rău că nu l-ai descoperit mai devreme.

Poti să cumperi direct de pe Emag.ro (ai opțiune de plata ramburs) - Click aici

Sau direct de la noi pe site (dar nu ai optiune cu plata ramburs) - Click aici#nanoceramica #nanowetprotect #protectieparbriz #solutiehidrofibica

CONTACT

NANOWET PROTECT SRL - ROMANIA

Strada 1 Decembrie 136 V2.4  |  077180 - Tunari |  Ilfov - ROMANIA

contact@nanowetprotect.com

dezabonare la un click          |             date în siguranță             |            fără spam

Poți plăti cu

Șervețelele NanoWet Protect sunt produse în Romania și conțin soluția nano ceramică Nano Ceramic Glass Treatment, importată din USA. Ambalajul special folosit la ambalaj este similar cu alte tipuri de șervețele cu utilizare diversă. 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

Produsele noastre le mai găsiți și in rețeaua partenerilor noștrii:

BENZINĂRIILE: ROMPETROL și GAZPROM

Spălătorii auto

Dreptul de marcă NanoWet Protect este înregistrat OSIM sub numărul 155041 / în temeiul Legii 84/1998 cu începere din 22.12.2017

NanoWetProtect.com Registred Domains  | 14455 N. Hayden Road Scottsdale | Arizona | United States 85260 | Tel+1.4806242599